Kennel Happy Lapp

Hvorfor en hund med stambog?

Til min store bekymring ser jeg flere som laver finske lapphunde uden stamtavle og opdrættere som ikke har taget en DKK-uddannelse
Kennel Happy Lapp

Til min store bekymring ser jeg flere som laver finske lapphunde uden stamtavle og opdrættere som ikke har taget en DKK-uddannelse

De uægte hvalpe er tit kun lidt billigere end de stambogsførte finske lapphunde hvalpe og en hund fra en ikke DKK opdrætter er måske kun et hyggekuld hvor man som opdrætter har brugt meget tid på at udvælge denne kompition så man får en racetypisk Finsk Lapphund , og på trods af at køber løber en væsentlig større risiko, sælges disse hvalpe overraskende nemt.

Det er trist for vores race. Hvis vi ikke stambogsfører hvalpene, har vi ingen race om 10 år og jo færre som stambogsfører, desto mindre en population har vi at føre racen videre med. Dertil kommer, at hver gang en familie har en dårlig oplevelse med køb af en lapphundehvalp, giver det vores race et dårligere ry.

Nogle mennesker gør den store fejl at tro, at det kun er det papir, som selve stambogen er trykt på, som er forskellen, men der er meget, meget mere, og det vil jeg forsøge at berette lidt om her:

Stambogen er et bevis på hvalpens aner, familiære baggrund og familiens sundhedsscreeninger.

Når du vælger en bestemt race hund, er det fordi du ønsker en hund, som har den races særpræg, temperament og udseende. Det får du ikke, hvis den ikke er raceren.

Du ønsker også en sund og rask hvalp, som lever i mange år, og chancen for at få det øges, hvis dens familiære baggrund er fri for arvelige sygdomme. Det ved du kun, hvis de er undersøgt herfor.

For at få lov til at stambogsføre hvalpe skal en  DKK opdrætter og forældredyrene leve op til en række krav. Der er etiske retningslinjer, og dertil kan en opdrætter vælge at højne barrieren og leve op til endnu mere end påkrævet. Disse krav kan fx. var at tage opdrætteruddannelse under DKK, at få DKK til at inspicere kennelen, samt at øge sin viden om forældredyrenes baggrund, viden om indalvsgrad, forældrenes egen sundhedsstatus og viden om eventuelle arvelige sygdomme i hvalpens familiære baggrund.

Disse elementer er vigtige for dig, da de har betydning for din hvalps opvækst, socialisering og hvalpens risiko for senere at udvikle en tidlig miljøpåvirket eller arvelig sygdom.

Personer, som laver lapphundehvalpe uden stamtavle, lever sjældent op til bare et enkelt af disse krav, og forældredyrene er sjældent screenet for arvelige sygdomme, eller de er netop bærere af arvelige sygdomme. Og med mindre forældre begge har stamtavle, kan du heller ikke være sikker på, at forældrene er ægte finske lapphunde, og du kan ikke være sikker på, at der ikke er forgået indavl, dvs fx bror/søster eller far/datter parring.

Så gør dig selv og din familie den tjeneste at lave research, før du køber hund. Støt racens udvikling og køb en stambogsført hvalp. Stil krav til forældredyrenes sundhedsstatus og temperament og til hvalpenes opvækst og prægning hos opdrætter.

Støt ikke de, som laver “uægte finske lapphunde “, og som vælger den nemme vej og laver nemme penge. Nok sparer du lidt penge ved køb af hvalpen, men det er skidt for vores race og kan blive dyrt for dig i den lange ende.

Quick Links

Finsk Lapphund

Hvalpekøb

Hanner til Udlån

Udstationering

Kontakt os

Mobil: +45 6096 2020
Mobil: +45 4230 0864
Mail: kennel@happylapp.dk

Besøg os

Asnæs Skovvej 27
4400 Kalundborg

Hvalpekøb

Hvilke tanker i gør jer kan bero på mange ting , det kan være impulsivt fordi naboen har anskaffet en hund , vi håber det et velovervejet valg og vil derfor spørge jer om nogle ting som f.eks familie sammensætning , hvorfor i skal have hund, og hvilke omgivelser den vil få, kun for at give den bedste rådgivning.

Bliv Udstationeringsvært

Mange hvalpekøbere har spørgsmål til hvad udstationering er. Det virker, som om mange mennesker godt kunne tænke sig at have en hund på denne måde, men er bekymret over, om opdrætteren når som helst kan kræve hunden tilbage, fordi opdrætteren stadig ejer hunden.

Translate »
Share This